« Tagasi

Maitsev heategu

VESKI MATI KINGIB EESTI LASTEAEDADELE 10 000 LEIBA

VESKI MATI KINGITUS EESTI VABARIIGILE

EESTI VABARIIK 100

Veski Mati tegutseb Eestis enam kui 25 aastat ja kuulub täna Baltikumi suurima teraviljatootja Baltic Mill kontserni, pakkudes Eesti suurimat kuivainete valikut. Veski Mati kaubamärgi alt leiab üle 100 kvaliteetse toote jahusegude, pudruhelveste, tangainete ja pastade segmendis.

Käesoleval sügisel kingib Veski Mati Eesti lasteaedadele täistera rukkileivajahu köömnetega 10 000 leiva küpsetamiseks. Kõigil lasteaedadel, kes soovivad projektis osaleda, palutakse oma sooviavaldus saata enne 15.septembrit e-kirjana aadressile lemme@magnalabor.ee.

Kõik projektis osalejad saavad kingitusele lisaks küpsiste ja kookide valmistamiseks erinevaid Veski Mati küpsetussegusid.

Rukis on Eesti rahvusvili ning tähendab meie rahvale ennekõike igapäevast leiba. Eestis tunti rukist juba 4000 aastat tagasi, kuid omaette kultuurina hakati seda kasvatama 11. sajandil. Leivategemisel tõrjus rukis kõrvale kõik teised teraviljad, kuna suure loodusliku suhkrusisalduse tõttu hapnes rukkitaigen hästi ja leib säilis kaua. Taluperedes küpsetati leiba tavaliselt kord nädalas laupäeviti, olenevalt pere suurusest korraga 6–10 pätsi, millest igaüks kaalus 2–5 kg.

Oktoober on rahvusvaheline pudrukuu ja selle raames toetab Veski Mati lisaks leiva tarbimisele ka kõigi teiste teraviljatoodete, eriti tervisliku pudru, söömist.

Pudrukuul toimub kõikjal Eesti koolides PUDRUPROGRAMM, millele on ka Veski Mati õla alla pannud. Vaata selle kohta lisainfot www.pudruprogramm.ee

Kuidas valmib täistera jahust köömnetega leib?

Lisa jahusegule pärmi, toasooja vett, soovi korral mett, pähkleid või seemneid, sõtku korralikult läbi ja jäta kerkima. Küpseta 200°C  juures 40-45 minutit. Peale valmimist lase leival puhata niiske rätiku all. Nii lihtne see ongi. Sobib küpsetamiseks ka koduses leivaküpsetusahjus.

Lisainfo Veski Mati kohta: heikki@veskimati.ee

Lisainfo projekti kohta: lemme@magnalabor.ee

Vaata ka www.veskimati.ee